-
بررسی آییننامهها و دستورالعملهای برنامه هفتم پیشرفت
-
بررسی عوامل موثر بر افزایش تصادفات و تلفات جادهای و سوانح رانندگی و دادهکاوی تلفات انسانی
-
سازماندهی و بازآرایی فضایی آموزش عالی کشور
-
به روز رسانی سند ملی آمایش سرزمین
-
انجام مطالعات مناطق آزاد به عنوان نواحی پیشران اقتصادی کشور
-
اصلاح ساختار بودجه و پیاده سازی نظام یکپارچه مدیریت اطلاعات مالی دولت (IFMIS)
كهن، دانش آموخته رشته اقتصاد از دانشگاه امام صادق (ع) در ابتداي اين نشست ضمن تعريف كلمه جهش گفت: عدم تقليد از كشورهاي پيشرو و استفاده از راههاي ميانبر از ويژگيهاي اصلي جهش به شمار ميرود.
وي ضمن بررسي نظريات مختلف در خصوص راههاي رسيدن به رشد اقتصادي ادامه داد: كشورهايي كه رشد پايين داشتند با استفاده از مدلهايي توانستند با نهاد سازيهاي درست به رشدهاي اقتصادي بالايي دست پيدا كنند. با اين وجود اگر كشوري بتواند از تله درآمد متوسط عبور كند، جهش در عرصه اقتصادي را ميتواند تجربه كند.
اين پژوهشگر ضمن بيان نگاه خود در خصوص نو آوري ادامه داد: در اين بين نو آوري ميتواند كشورها را از تله درآمد متوسط رها كند. در بحث نو آوري، صنعت و دانشگاه دو مقوله اصلي به شمار ميروند. در كشورهاي كمتر توسعه يافته، دانشگاه در برج آج مينشيند و منتظر است تا صنعت به دنبال آن بيايد مثال اين كشورها را ميتوان در آمريكاي لاتين جست و جو كرد. اما نقطه مقابل، كشورهاي جنوب شرق آسيا هستند كه دانشگاه ابزار صنعت ميشود.
كهن افزود: در واقع ايجاد نظام ملي نوآوري لازمه شكل گيري يك رابطه صحيح بين دانشگاه و صنعت است. اين نظام بايد فاصله شناختي صنعت و دانشگاه را درست كند و از شكست سيستم فرار كند. در واقع جهش اقتصادي به معناي تحقق يك نظام درست نوآوري است كه بتواند در افق طولاني مدت كار كند.
اين دانش آموخته اقتصاد با بيان مثالهاي مختلف در خصوص ساز و كار نظام ملي نوآوري در كشورهاي مختلف بر اهميت شكل گيري اين مدل تاكيد كرد و گفت: كشورها به منظور عبور از تله درآمد متوسط بايد به سمت ايجاد ساز و كار نظام نوآوري گام بردارند و اين امر منجر به تحقق جهش در كشورها خواهد شد.
وي در خصوص توضيح شكست بازار در اصل تحقيق و توسعه خاطر نشان كرد: دو نوع شكست از نوع قابليت و اندازه همواره ميتواند رهزن توسعه باشد شايد برخي از شركتها اصلا قابليت تحقيق و توسعه را نداشته باشند لذا بايد مراقب بود كه دچار شكست از نوع قابليت نشويم.
دكتر كهن افزود: بنگاههاي كوچك لزوما رابطهاي با رشد اقتصادي ندارند. حال آنكه شركتهاي بزرگ تاثير مستقيم بر رشد اقتصادي دارند، استقلال فناورانه مزيت اصلي است كه ميبايست مورد توجه قرار گيرد؛ لذا با تقليد امكان جهش وجود ندارد. براي رسيدن به جهش نيازمند خلق يك مسير جديد هستيم.
وي در خصوص راههاي ميانبر در خصوص دستيابي جهش گفت: ميانبر اول عدم درگير شدن در يك نظام سفت و سخت مالكيت معنوي است و همچنين ميانبر دوم حركت به سمت فناوريها با چرخه عمر كوتاه است و سپس حركت به سمت فناوريهاي با عمر طولاني است.
وي در ادامه راههاي ميانبر ديگري را بيان كرد و گفت: ميانبر سوم حركت نكردن به سمت ايجاد كل زنجيره ارزش به طور كامل است.
در ادامه اين نشست كارشناسان مركز ضمن بررسي ارائه انجام شده و طرح سوالات خود بر اصل غيرنهاد گرايي بودن اين ارائه تاكيدكردند و به تبادل نظر در خصوص اين ارائه پرداختند.