-
بررسی آییننامهها و دستورالعملهای برنامه هفتم پیشرفت
-
بررسی عوامل موثر بر افزایش تصادفات و تلفات جادهای و سوانح رانندگی و دادهکاوی تلفات انسانی
-
سازماندهی و بازآرایی فضایی آموزش عالی کشور
-
به روز رسانی سند ملی آمایش سرزمین
-
انجام مطالعات مناطق آزاد به عنوان نواحی پیشران اقتصادی کشور
-
اصلاح ساختار بودجه و پیاده سازی نظام یکپارچه مدیریت اطلاعات مالی دولت (IFMIS)
در فراخوان امضا شده توسط سيد مهدي پاكذات، رئيس مركز پژوهشهاي توسعه و آيندهنگري، خطاب به دانشگاهها، مؤسسات و مراكز پژوهشي، انجمنهاي علمي، انديشكدهها، مؤسسات و مراكز تحقيقاتي حوزههاي علميه، صاحبنظران و متخصصان برنامهريزي توسعه و سازمانهاي مردم نهاد، آمده است: با عنايت به اهميت مشاركت ذينفعان در طول فرايند تدوين برنامه، اين مركز، بنا به وظيفهاي كه از طرف سازمان برنامه و بودجه كشور به عهده آن گذاشته شده است، با تعريف سازوكار مورد نياز، جلب مشاركت حداكثري اشخاص حقيقي و حقوقي صاحب نظر در امر برنامهريزي توسعه را در تدوين برنامه مدنظر قرار داده است.
در ادامه اين فراخوان با اشاره به وجود پيشينه بيش از هفت دهه برنامهريزي توسعه در كشور، به كاميابيها و ناكاميهاي اين برنامهها پرداخته شده و آمده است: اين برنامهها با وجود دستيابي به دستاوردهاي گوناگون، نتوانسته است كشور را به هدف نهايي توسعه كه زيست با كيفيت و عادلانه همه مردم در جغرافياي سرزمين است، برساند و هنوز مسائل و چالشهاي كليدي در كشور وجود دارند كه بخشي از آنها در گرو كاربرد ابزار برنامهريزي از جمله برنامهريزي توسعه است.
اين فراخوان سپس به قرار گرفتن كشور در آستانه تدوين برنامه هفتم توسعه اشاره كرده و گفته است: فرصتي فراهم شده است تا در جهت شناسايي و حل مسائل، از مشاركت همه ذينفعان در مرحله تدوين برنامه توسعه بهره گرفته شود. تجربيات نشان ميدهد كه مشاركت ذينفعان در تمام فرايند برنامهريزي از جمله در مرحله تدوين، يكي از مهمترين عوامل موفقيت يك برنامه به شمار ميرود و انتخاب اهداف صحيح و ميزان تحقق آنها در برنامه را افزايش ميدهد.
رئيس مركز پژوهشهاي توسعه و آيندهنگري در ادامه اين فراخوان، به اقدامات انجام شده در اين مركز به عنوان بازوي پژوهشي سازمان برنامه و بودجه كشور كه تدوين مطالعات پشتيبان برنامه هفتم توسعه را در دستوركار خود قرار داده است، پرداخته و گفته است: اين مركز ضمن اتكا به تجارب و ظرفيتهاي كارشناسي و علمي موجود و برگزاري جلسات همانديشي و نشستهاي علمي- تخصصي با خبرگان و صاحبنظران، فعاليتهاي گوناگوني را شامل انتشار مجموعه مطالعات هفتاد سال برنامهريزي توسعه در ايران در شش جلد؛ آسيبشناسي نظام برنامهريزي و برنامههاي توسعه ايران و احصاي ريشهها؛ بررسي تطبيقي برنامههاي توسعه در ايران و كشورهاي منتخب، درس آموختهها؛ تجربه برنامهريزي توسعه در جهان، گسستها و گذارها؛ شناسايي مسائل، پيشرانها و هستههاي كليدي توسعه كشور؛ فراتحليلي بر مطالعات ۷۰ سال برنامهريزي توسعه در ايران (احصاي جهتگيريها، مضامين و ويژگيهاي نظام برنامهريزي)؛ بررسي سياستهاي كلي برنامههاي توسعه بعد از انقلاب اسلامي (مباني، آسيبها، مسائل) و الزامات و دلالتهاي رشد اقتصادي ۸ درصد در برنامه هفتم توسعه، به نتيجه رسانده است.
وي در ادامه افزوده است: برخي از گزارشهاي نامبرده در سايت مركز موجود بوده و در دسترس علاقهمندان قرار دارد و مابقي گزارشها در مراحل تنظيم و ويرايش نهايي قرار دارند كه به مجموعه حاضر اضافه خواهند شد.
در ادامه اين فراخوان، با دعوت از ذينفعان غيردولتي براي مشاركت نظري در تدوين مطالعات پشتيبان برنامه هفتم توسعه كشور، اين محورها به عنوان پيشنهادهاي اوليه براي مشاركت اعلام شده است:
- مهمترين مسائل كليدي كشور
- اصليترين پيشران (منطقهاي، بخشي، موضوعي) براي رشد و توسعه كشور
- ساختار مناسب براي سند برنامه توسعه (پيشنهادي براي جايگزين كردن برنامههاي توسعه حكممبنا)
- نحوه تعامل، بخش، منطقه (استان) در نظام برنامهريزي
- چگونگي افزايش مشاركتهاي ذينفعان در تدوين و اجراي برنامه توسعه ملي
- پيشنهادها براي افزايش اختيارات و پاسخگويي سطوح اداري- سياسي زير ملي (استاني و محلي)
- پيشنهادهايي براي تحول در نهاد و نظام برنامهريزي
- الگوي مناسب براي پايش، نظارت، كنترل و اصلاح برنامه در زمان اجرا
- پيشنهادهاي اصلاحي مرتبط با نظام حكمراني موجود در نظام برنامهريزي
- چگونگي ارتباط سند تحول دولت با برنامه هفتم توسعه كشور
در بخش ديگري از اين فراخوان، درباره شيوههاي مشاركت صاحبنظران آمده است: مركز پژوهشهاي توسعه و آيندهنگري پس از دريافت پيشنهادها شامل ايدهها، پيشنهاد عنوان براي برگزاري نشست علمي-تخصصي، گزارش مطالعاتي، مقاله، يادداشت و… از صاحبنظران، مؤسسات پژوهشي و جامعه انديشگاهي، آنها را طبقهبندي خواهد كرد. مشتمل بر اين طبقهبندي، چگونگي تدقيق و تفصيلي كردن پيشنهادها و سپس انتقال نظرات به سازمان برنامه را براي بهرهبرداري در تدوين برنامه هفتم توسعه، سازماندهي خواهد كرد. در اين سازماندهي به روشهاي مختلف (چاپ ويژهنامه، گاهنامه و…) نظرات دريافتي به جامعه هدف منعكس خواهد شد.
در پايان اين فراخوان، شماره تلفن ۴۳۳۰۶۴۲۸-۰۲۱ و ايميل dfrc۱۳۹۸@gmail.com براي ارتباط با دبيرخانه مطالعات پشتيبان تدوين برنامه هفتم توسعه (خانم عليبيكي علوي) اعلام شده است.