توجه به توسعه دانش‌بنیان صنعت آب و برق و رفع چالش‌های این صنعت جدی‌تر می‌شود
توجه به توسعه دانش‌بنیان صنعت آب و برق و رفع چالش‌های این صنعت جدی‌تر می‌شود

«سيد مهدي پاكذات» رييس مركز پژوهش‌هاي توسعه و آينده‌نگري در مراسم امضاي تفاهم‌نامه همكاري  گفت: با توجه با توجه به اهميت آمايش و تاكيد رهبر معظم انقلاب به توجه آمايش سرزمين و نقش محوري مركز توسعه و آينده‌نگري در خصوص انجام مطالعات پشتيبان تدوين سند ملي آمايش و نقش‌آفريني كه در نهايت منجر به تصويب سند ملي آمايش در اسفندماه ۱۳۹۹ شد، نقش جديدي از طرف سازمان برنامه به مركز پژوهش‌هاي توسعه و آينده‌نگري در سال جاري داده شده و آن هم كمك به استقرار و پياده‌سازي سند ملي آمايش سرزمين است.

وي ادامه داد: موضوع اول كمك به تحقق الزام‌هاي سند ملي آمايش است. بند يازدهم اين الزام به وزارت نيرو مربوط مي‌شود كه وزارت نيرو مكلف است با همكاري وزارت جهاد كشاورزي، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان حفاظت محيط‌زيست و سازمان و سازمان برنامه‌وبودجه كشور و با توجه به مفاد سند نسبت به تهيه پيش‌نويس مصوبه آب قابل‌برنامه‌ريزي، ظرف مدت يك سال و بازنگري آن در دوره‌هاي حداقل ۵ساله اقدام و براي بررسي به كميسيون و تصويب به شوراي‌عالي آمايش سرزمين ارائه كند.

پاكذات با بيان اينكه مورد ديگري كه در مركز پيگيري مي‌كنيم مربوط به تصوير مطلوبي كه در افق سند ۱۴۲۴ در مركز تصويب شد، افزود: در پايان بازه زماني سند آمايش سرزميني تصوير مطلوبي براي سطح ملي كشور ترسيم شده و ما در مركز به دنبال اين هستيم كه وضوح سند را در بخش‌هاي مختلف بيشتر كنيم. اين تصوير هم جز كمك به مطالعات آينده‌نگري و آينده‌نگاري ترسيم نمي‌شود.

رييس مركز پژوهش‌هاي توسعه و آينده‌نگري ادامه داد: اين آمادگي را داريم كه در بخش برق و آب، چنين تصويري را براي آينده كشور ترسيم كنيم تا مشخص شود كه در آينده بايد به سراغ چه فناوري‌هايي برويم كه از همين‌الان به فكر ساخت كالاهاي موردنياز و تأمين مالي مربوطه باشيم.

وي با بيان اينكه اين مطالعات مي‌تواند در گروه آمايش سرزمين ما انجام شود، ادامه داد: در مركز يكي از ۵ گروه پژوهشي ما گروه آينده‌نگري و فناوري‌هاي نوين است كه در سال جاري ما به‌عنوان نقش خودمان در تحقق شعار سال، مأموريتي را در اين گروه تعريف كرديم كه درواقع تدوين نظام مسائل شركت‌هاي دانش‌بنيان و اقتصاد دانش‌بنيان است.

پاكذات با اشاره به اينكه شركت ساتكاب اگر بخواهد در حوزه دانش‌بنيان با نگاه آينده‌نگرانه نگاه كند، به چهار نوع شركت دانش‌بنيان و استارتاپ نياز دارد، تصريح كرد: نوع اول شركت‌هاي دانش بنياني كه در حوزه توليد كار مي‌كنند. يك چيزي كه به ذهن ما مي‌رسد، بحث شركت‌هاي استارتاپي است كه در بحث لجستيكي و فين‌تك و بخش تحريمي مي‌توانند كمك كنند تا بخش تأمين و تهيه كالاها با سهولت بيشتري اتفاق بيفتد. مدل سومي نياز ما استارتاپ‌هايي هستند كه در موضوع كلان‌داده كار مي‌كنند. دسته چهارم شركت‌هايي هستند كه در حوزه‌هاي مديريتي همچون منابع انساني، برنامه‌ريزي لجستيك و … مي‌توانند به ما كمك كنند.

مدير مركز پژوهش‌هاي توسعه و آينده‌نگري خاطرنشان: در جلسه‌هايي كه در سازمان برنامه‌وبودجه تشكيل شد، بنا شد تا نقش حلقه واسطه بين ذي‌نفعان نظام برنامه‌ريزي خارج از دستگاه‌هاي اجرايي دولتي را مركز پژوهش‌ها و توسعه آينده‌نگري ايفا كند و بتواند از دغدغه و ايده‌هاي آن‌ها استفاده كند.

شناسايي ۷۰۰ شركت دانش‌بنيان حوزه آب و برق/ مسأله حفظ نيروهاي نخبه

در ادامه مراسم «مجتبي اكبري»، مديرعامل شركت ساتكاب با بيان شركت ساتكاب از دهه ۳۰ در حوزه‌هاي ساخت، مديريت ساخت و توليد كالاي آب و برق فعاليت مي‌كند، گفت: شركت‌هاي همچون بزرگي ايران ترانسفور به‌صورت غيرمستقيم و شركت صنايع آب و برق كشور مشغول خدمت‌رساني در كشور عزيزمان هستند.

وي افزود: طي چند سال گذشته تحريم‌هاي ظالمانه مشكلات زيادي را براي آب و برق ما ايجاد كرد، اما چند ثبت اختراع داريم كه به‌عنوان‌مثال در شركت ايران ترانسفور به‌زودي معرفي مي‌شود. در بحث هوشمندسازي و ارائه الگوي مصرف با استفاده از هوش مصنوعي هست كه شركت‌هاي دانش‌بنيان مشغول كار در اين حوزه هستند. شفافيت موضوع نياز به اين هست كه كارهاي هوشمندسازي فناورانه در اين مجموعه قرار بگيرند مثل دستگاه‌هاي آي‌تي و كنتورهاي هوشمند.

اكبري تصريح كرد: ساتكاب بحث ساماندهي شركت‌هاي دانش‌بنيان اين حوزه را هم بر عهده دارد و ۷۰۰ شركت در اين حوزه شناسايي شدند و بحث‌هاي مزايده‌اي دارند. اين شركت‌هاي دانش‌بنيان با چالش‌هايي مواجه شدند. مسئله اين است محصول خود را بايد تجاري‌سازي كنند تا مردم از آن استفاده كنند، همين محصولي كه شركت‌هاي دانش‌بنيان توليد مي‌كنند، توسط شركت‌هاي چيني از ما كپي‌برداري مي‌شود و در بحث تجاري‌سازي مشكل داريم.

مديرعامل ساتكاب بيان كرد: اگر قرار است اتفاقي در صنعت بيفتد، نياز به تجاري‌سازي محصولات داريم. به همين منظور يك نظام‌نامه قوي مي‌خواهيم كه بايد در كميسيون اقتصاد تصويب شود و نياز داريم كه كار پر قدرتي انجام شود.

اكبري خاطرنشان كرد: در هفدهم بهمن ۱۴۰۰، موضوع توسعه‌اي شدن شركت ساتكاب را پيگيري كرديم. يعني شركت ساتكاب در شركت‌هاي دانش‌بنيان مي‌تواند ۴۹ درصد سرمايه‌گذاري كند و بعد از پنج سال هم به همان شركت‌هاي مربوطه واگذار كنيم.

وي خاطرنشان كرد: ما نيازمند اين هستيم كه صنعت آب و برق يك صنعت نوآورانه و هوشمندانه بشود. بايد نخبه‌ها را در كشور حفظ كنيم و مسئله صنعت آب و برق نيز همين است و شركت اعتقاد به مديريت دانش همه‌جانبه دارد. اين مسأله ماست كه چگونه مي‌توانيم نخبگان را حفظ كنيم.

دريافت لينك خبر 


یک شنبه 01 خرداد 1401 (2 سال قبل )

تاریخ تاسیس مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری به ابتدای مرداد ماه سال 1397 "ه ش" باز می گردد. این مرکز پژوهشی پس از دوران تاسیس و استقرار، اکنون به عنوان یک نهاد مستقل علمی ذیل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در مرحله ی تثبیت ماموریت های خود قرار دارد و در این دوره تلاش کرده است با ساختاری چابک و منعطف به عنوان مرکز تخصصی با مطالعه بر دو کارویژه "توسعه و آینده نگری ایران اسلامی" با مشارکت نهاد های علمی کشور به عنوان مشاور علمی و امین دولت جمهوری اسلامی ایران در تمامی سطوح عمل نماید.