بررسی ایده‌های مختلف اتصال دریایی جنوب و شمال ایران
بررسی ایده‌های مختلف اتصال دریایی جنوب و شمال ایران

در اين جلسه مهندس محمد مهدي سالاري، كارشناس توسعه دريامحور گفت: در كل سه ايده براي انتقال آب از جنوب به شمال مطرح است. ايده درياچه‌هاي كويري ايران كه توسط هومان فرزاد در سال ۱۳۴۶ در كتاب درياچه‌هاي كويري ايران مطرح شد. طبق اين طرح، آب درياي عمان به مناطق كويري ايران آورده شده است و هشت درياچه تشكيل داده مي‌شود. ايده كانال لوت كه در سال ۷۱ توسط شركت آمريكايي DuTemp به ايران داده شد. اين شركت ادعا كرده فاز اوليه اين طرح در پنج سال انجام مي‌شود. طبق اين طرح كانال از شهرستان ميناب شروع مي­‌شود و تا انتهاي كوير سمنان ادامه مي‌يابد و بن بست خواهد بود. اين ايده هم‌اكنون توسط شركت مپنا در حال مطالعه و بررسي است.

وي ادامه داد: طرح آب‌راه جنوب شمال كه همچنين اين طرح در سناريوهاي مختلف و به نام‌هاي مختلف(ايرانرود، آبراه خليج فارس و ...) مطرح شده و تنها ايده‌اي است كه يكي از سناريوهاي آن مورد مطالعه جدي مهندسي قرار گرفته است. مهم‌ترين مطالعات اين ايده توسط جهاد سازندگي در سال‌هاي ۱۳۷۴ و ۱۳۷۵ صورت گرفته است.

سالاري در خصوص سوابق بررسي ايده آبراه جنوب و شمال توسط(جهاد سازندگي) اشاره كرد و گفت: در ﺳﺎل ١٣٧٥ و ﻫﻤﺰﻣﺎن ﺑﺎ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻃﺮح ﺗﻮﺳﻂ ﻛﺎرﺷﻨﺎﺳﺎن داﺧلي، روﺳﻴﻪ و اﻳﺮان ﮔﺮوه ﻛﺎرﺷﻨﺎسي ﻣﺸﺘﺮك و ﻣﺠﺰايي را ﺑﺮاي ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﺴﻴﺮ آبي اﻳﺮان، اﻳﺠﺎد كردند. ﻛﻤﻴﺘﻪ داﺧلي سه ﻣﺴﻴﺮ ﺷﺮقي، ﻣﻴﺎني و ﻏﺮبي را ﭘﻴﺸﻨﻬﺎد دادﻧﺪ و ﻛﻤﻴﺘﻪ ﻣﺸﺘﺮك ﻧﻴﺰ ﻳﻚ ﻣﺴﻴﺮ ﺷﺮقي را ﻣﻌﺮفي كرد. در ﻧﻬﺎﻳﺖ چهار ﻣﺴﻴﺮ ﻣﺨﺘﻠﻒ در ﺧﺎﺗﻤﻪ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﭘﻴﺸﻨﻬﺎد شده ﻛﻪ ﻳكي از ﮔﺰﻳﻨﻪ‌ﻫﺎي ﻣﺴﻴﺮ ﺷﺮقي، ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﮔﺰﻳﻨﻪ ﺑﻬﻴﻨﻪ ﻣﻌﺮفي ﺷﺪه اﺳﺖ و ﺳﺎﻳﺮ ﺗﺤﻠﻴﻞ‌ﻫﺎي اﻗﺘﺼﺎدي، اﺟﺘﻤﺎعي، زﻳﺴﺖ ﻣﺤﻴطي، ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ و ... روي اﻳﻦ ﻣﺴﻴﺮ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ.

در ادامه دكتر سيّدحسين هاشمي؛ عضو هيئت‌ علمي و دانشيار گروه فناوري محيط­ زيست دانشگاه شهيد بهشتي سخنان خود را با اين پرسش آغاز كرد: طرح انتقال آب با توجه به هزينه­‌ها و آورده‌­هايي كه براي كشور دارد در مقايسه با طرح‌­هاي جايگزين تا چه حد توجيه‌­پذير است.

وي در ادامه با ارائه نمونه‌­هايي از ميزان مصرف آب در صنعت، فضاي سبز و زراعت چوب در استان اصفهان نشان داد كه اولويت‌­هاي سرمايه‌گذاري براي بهبود و يا تغيير روش توليد و فناوري صنعت و كشاورزي در كاهش مصرف آب مي­‌تواند نسبت به طرح‌­هاي بزرگ انتقال آب، هزينه بسيار كم‌تر و آورده بسيار بيشتري داشته باشد.

هاشمي در ادامه با ارائه آمار و اطلاعاتي در خصوص وضعيت مصرف آب در كشور در سال­‌هاي مختلف، تغييرات سرانه آب و تغييرات بهره‌­وري آب در كشور به لزوم تغيير رويكرد در حوزه مصرف آب تأكيد داشتند.

عضو هيئت‌علمي دانشگاه شهيد بهشتي خاطر نشان كرد: تا زماني كه مصرف درستي از آب به‌ويژه در بخش كشاورزي صورت نگيرد اجراي طرح‌­هاي انتقال آب كمكي به بهبود وضعيت آب مناطق خشك نمي‌­كند.

وي در نهايت به نقش رويكرد دانش بنيان در مصرف آب بخش­‌هاي كشاورزي، صنعت و خانگي براي تغيير الگوي مصرف و سرمايه‌­گذاري در اين فرابخش به جاي سرمايه‌­گذاري در طرح‌­هاي انتقال آب تأكيد داشت.

در ادامه نشست نيز چند تن از متخصصين و حاضرين در جلسه به بيان ديدگاه‌هاي كارشناسانه و فني خود پرداختند. در نهايت آقاي دكتر عدل در جمع‌بندي جلسه پيشنهاد انجام ارزيابي راهبردي محيط زيست(SEA) قبل از ورود به مرحله امكان‌سنجي مطرح نمودند. لازم به ذكر است اين مركز با برگزاري سلسله نشست‌هاي تخصصي به دنبال فراهم ساختن زمينه لازم براي برخورداري از ظرفيت صاحب‌نظران، برقراري ارتباط علمي با دانشگاه‌ها و مراكز پژوهشي و دريافت ديدگاه‌هاي متنوع صاحب‌نظران است.

اين نشست علمي-تخصصي توسط دفتر آموزش و ترويج مركز پژوهش‌هاي توسعه و آينده‌نگري، طبق برنامه منظم هفتگي در روز چهارشنبه ۲۱ ارديبهشت ماه سال جاري برگزار شد.

دريافت لينك

 
 
 

پنج شنبه 22 اردیبهشت 1401 (2 سال قبل )

تاریخ تاسیس مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری به ابتدای مرداد ماه سال 1397 "ه ش" باز می گردد. این مرکز پژوهشی پس از دوران تاسیس و استقرار، اکنون به عنوان یک نهاد مستقل علمی ذیل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در مرحله ی تثبیت ماموریت های خود قرار دارد و در این دوره تلاش کرده است با ساختاری چابک و منعطف به عنوان مرکز تخصصی با مطالعه بر دو کارویژه "توسعه و آینده نگری ایران اسلامی" با مشارکت نهاد های علمی کشور به عنوان مشاور علمی و امین دولت جمهوری اسلامی ایران در تمامی سطوح عمل نماید.
ریاست جمهوری
سازمان برنامه و بودجه کشور
پايگاه اطلاع‌رسانی حضرت آيت‌الله‌العظمی سيدعلی خامنه‌ای (مد‌ظله‌العالی)