-
بررسی آییننامهها و دستورالعملهای برنامه هفتم پیشرفت
-
بررسی عوامل موثر بر افزایش تصادفات و تلفات جادهای و سوانح رانندگی و دادهکاوی تلفات انسانی
-
سازماندهی و بازآرایی فضایی آموزش عالی کشور
-
به روز رسانی سند ملی آمایش سرزمین
-
انجام مطالعات مناطق آزاد به عنوان نواحی پیشران اقتصادی کشور
-
اصلاح ساختار بودجه و پیاده سازی نظام یکپارچه مدیریت اطلاعات مالی دولت (IFMIS)
نشست بررسی کتاب علوم رفتاری و سیاستگذاری عمومی با دکتر جواد عرب یارمحمدی دانش آموخته اقتصاد، دکتر جواد توکلی رئیس پژوهشگاه امور اقتصادی و دکتر محسن محمودی دانش آموخته علوم سیاسی با تاکید بر راه اندازی و تقویت جایگاه آزمایشگاه سیاستی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مرکز از نمایشگاه کتاب تهران، نشست بررسی کتاب علوم رفتاری با حضور دکتر جواد عرب یارمحمدی دانش آموخته اقتصاد، دکتر جواد توکلی رئیس پژوهشگاه امور اقتصادی و دکتر محسن محمودی دانش آموخته علوم سیاسی به میزبانی مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری برگزار شد.
در ابتدای این نشست دکتر جواد توکلی ضمن اشاره به پروژه آزمایشگاه سیاستگذاری، گفت: اقتصاد رفتاری به عنوان مرزهای علم اقتصاد مورد توجه اهالی علم است. در واقع باید به این مهم پاسخ داد که چگونه سیاست های اقتصادی را می توان اثر گذارتر از قبل کرد.
وی ادامه داد: متخصصین اقتصاد رفتاری بر این موضوعات تمرکز دارند تا چگونه رفتار های اصلاحی را در جامعه حاکم کنند در همین رابطه و هم زمان با تشکیل مدرسه تابستانی اقتصاد در پژوهشگاه چندین کتاب مرتبط در این حوزه درحال ترجمه و انتشار است.
توکلی با معرفی کتاب های ترجمه شده در خصوص اقتصاد رفتاری، خاطرنشان کرد: این مجموعه تحت هدایت دکتر یارمحمدی در حال تولید است.
وی همچنین به نتایج اولین بررسی انجام شده در آزمایشگاه سیاستی این پژوهشگاه اشاره کرد و ابراز امیدواری کرد: این آزمایشگاه بتواند به نقطه ای برسد که در آینده نزدیک رهنمود های قابل اتکایی به سیاستگذار بدهد.
در ادامه این نشست دکتر یارمحمدی با اشاره به اهمیت موضوع اقتصاد رفتاری گفت: آزمایشگاه های سیاستی و اقتصاد رفتاری به عنوان دو مفهوم وابسته به یکدیگر عمل می کنند.
وی ادامه داد: هرآنچه که اکنون در جوامع توسعه یافته به عنوان توسعه در حال پیگیری است برآیند این دوگانه است که به سیاستگذار مشورت های دقیق می دهد. در واقع ما در این مدل مشغول طراحی سیاست هستیم. لذا با عنایت به این اهمیت این موضوع در عرصه جهانی در جامعه علمی ایران این مهم مورد توجه نبوده وبیشتر در کشور مشغول مسائل اقتصاد کلان هستند.
وی با اشاره زمانبر بودن و هزینه بر بودن آزمایشگاه سیاستی افزود: ما در ابتدا در پژوهشگاه علوم اقتصادی در ابتدا در قالب گزارش آزمایشگاه های موجود در جهان را بررسی کردیم و در این مطالعه به 1200 آزمایشگاه سیاستی در جهان رسیدم که در این گزارش به بررسی و و مکانیزم های آن پرداختیم.
یارمحمدی با اشاره به مکان یابی این آزمایشگاه در قالب پژوهشگاه امور اقتصادی خاطر نشان کرد: کارکرد پژوهشگاه امور اقتصادی می تواند به عنوان واسط سیاست و اجرا عمل کند. در واقع قبل از ارجای سیاست می توانی آن را آزمایش کنیم اما در این بین ما با فقر منابع علمی و نظری در این حوزه مواجه بودیم و باید این فقر تئوریک با سرعت برطرف می کردیم.
وی در همین ارتباط افزود: پروژه حال حاضر با تشکیل گروه مترجمین مشغول ترجمه متون اقتصاد رفتاری هستند و بنده به عنوان دبیر این مجموعه وظیفه نظارت علمی بر این مهم را دارم.
یارمحمدی با اشاره به اهمیت کتاب های در دست ترجمه افزود: امید دارم با انتشار این کتاب ها فقر تئوریک موجود به طور کلی رفع شود و از این به بعد بتوانیم با منابع موجود ساخت آزمایشگاه های سیاستی را به بهترین شکل پیش ببریم.
وی با اشاره به اینکه مهم ترین بخش در یک آزمایش طراحی است و این مهم باید به گونه ای باشد که بتوانیم به نتایج قابل اتکایی دست پیدا کنیم گفت: به عنوان مثال سوال از این مهم که علت عدم همراهی مردم با سیاست های اقتصادی چیست؟ می تواند مورد مطالعه قرار گیرد.
این محقق اقتصادی در همین ارتباط افزود: برخی بر این باورند که با مردم باید بیشتر در خصوص سیاست های اقتصادی صحبت کرد حال باید پرسید آیا به راستی این گذاره درست است آیا باید هرآنچه هست را بیان کرد؟
یارمحمدی در همین ارتباط افزود: در پاسخ به همین پرسش به نتایج خوبی دست پیدا کردیم که درصورت لزوم جزئیات این آزمایش منتشر خواهد شد و نتایج بر خلاف انتظارات و فهم ابتدایی ما بوده است.
در ادامه این نشست دکتر محمودی به عنوان یکی از مترجمین این مجموعه گفت: مطالعه با رویکرد اقتصاد رفتاری در واقع پیوند بین اقتصاد و روان شناسی است و این مهم مورد توجه در جهان امروز است و این مطالعات با زندگی روزمره، بخش تخصصی و سیاستی ارتباط برقرار کرده است.
وی با اشاره به اینکه با توجه به سیاست های رفتاری باید پرسیده شود، سیاست های ما چه تاثیری بر زندگی افراد دارد، گفت: اگر سیاست گذار بخواهد بر مبنای مدل های رفتاری عمل کند باید بداند از کجا آغاز کند، لذا این پاسخی است که در این کتاب معنا دار می شود، همچنین تجربیات رفتاری در کتاب های دیگر موردتوجه خاص بوده است.
وی با اشاره به اینکه ما کار در این زمینه را ادامه خواهیم داد،گفت: ما ادبیات اقتصاد رفتاری را به پیش خواهیم برد تا در نتیجه نهایی بتوانیم به صورت کامل در این حوزه امکان عرضه مطلوبی به جامعه علمی کشور داشته باشیم.
لازم به ذکر است غرفه مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری با شعار "مطالعه مفید، پژوهش اثرگذار" در نمایشگاه کتاب حاضر شده است و در روزهای مختلف میزبان نشست های علمی پژوهشی متعددی با موضوع معرفی کتاب های شاخص در حوزه توسعه و اقتصاد کشور بوده است.