-
بررسی آییننامهها و دستورالعملهای برنامه هفتم پیشرفت
-
بررسی عوامل موثر بر افزایش تصادفات و تلفات جادهای و سوانح رانندگی و دادهکاوی تلفات انسانی
-
سازماندهی و بازآرایی فضایی آموزش عالی کشور
-
به روز رسانی سند ملی آمایش سرزمین
-
انجام مطالعات مناطق آزاد به عنوان نواحی پیشران اقتصادی کشور
-
اصلاح ساختار بودجه و پیاده سازی نظام یکپارچه مدیریت اطلاعات مالی دولت (IFMIS)
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نشست نقد و بررسی کتاب «اصلاح ساختاری بودجه» امروز 24 اردیبهشت در غرفه مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری در سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با حضور سید حمید پورمحمدی معاون اقتصادی و هماهنگی سازمان برنامه و بودجه کشور و نیلوفر دمنه دانشجوی دکترای اقتصاد دانشگاه شریف برگزار شد.
در ابتدای این نشست سید حمید پورمحمدی عضو هیئت علمی مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری درباره معرفی کتاب اصلاحات ساختاری بودجه گفت: درباره ویژگی این کتاب باید به مسئله مهم و مرکزی این کتاب اشاره کرد، چراکه یکی از مسائل اصلی کشور مسئله تورم در کشور است و یکی از دلایل اصلی تورم وجود کسری بودجه است و کشور به منظور عبور از وضعیت فعلی و غلبه بر پدیده کسری بودجه نیازمند اصلاحات ساختاری در نظام بودجه کشور است..
او با بیان نحوه تدوین این کتاب تاکید کرد: پانزده نفر از اساتید اقتصادی کشور که تحصیل کرده بهترین دانشگاههای دنیا هستند در تدوین این کتاب مشارکت داشتند؛ علاوه بر آن برای تدوین این کتاب جلسات متعددی نیز برگزار شد که در واقع دیدگاه تمام نظامهای فکری به مسئله بودجه بوده است. لذا براین باور هستم که این کتاب به دلیل همراهی تجربه تاریخی باعث میشود مطالب خواندنی را برای مخاطب به همراه داشته باشد و در واقع دچار خشکی مسائل تئوریک نیست.
پور محمدی افزود: این کتاب تلاش کرده است پاسخ به چرایی کسری بودجه را به صورت شفاف بیان کند و در این بخش به بحث تامین منابع پایدار بودجه اشاره شده است. در قسمت دیگر این کتاب به کارکرد اصلی هزینهها و تامین منابع پرداخته است. همچنین در فصول آن به ارتباطات نهادی بودجه توجه خاصی شده است. در انتهای این کتاب نیز به این پرسش پاسخ داده شده است که بودجه چگونه باید قاعدهمند، شفاف و پاسخگو باشد.
این مقام پیشین سازمان برنامه و بودجه درباره بحران تورم که در نیم قرن گذشته گریبان گیر اقتصاد ایران شده است گفت: تورم از میانگین 20 درصد در چند سال گذشته به میانگین 40 درصد میل پیدا کرده است و این مهم به دلیل تکیه اقتصاد ملی بر منابع ناپایدار نفتی است. در واقع اگر به سمت منابع با ثبات و پایدار حرکت کنیم (درآمدهای مالیاتی) از وضعیت فعلی عبور میکنیم.
او همچنین به محلهای درآمد مستمر و پایدار بودجه تاکید کرد و ادامه داد: در بخش هزینهها باید به سمت عدالت حرکت کنیم که در این کتاب به چگونگی آن توجه ویژهای داشته است. در این کتاب به پروژههای متنوعی نیز به منظور تامین منابع و هزینه کرد تاکید شده است. لذا این کتاب را برای اجرایی شدن اهداف اصلاح روند بودجه محیای خواندن مخاطبین کردهایم که علاوه بر این مقدمات به مباحث تاریخی این مهم نیز پرداختهایم.
در ادامه این نشست نیلوفر دمنه به عنوان یکی از پدید آورندگان این اثر گفت: این کتاب تلاشی بود که از سال 97 همزمان با فرمان رهبرمعظم انقلاب در خصوص اصلاح ساختاری بودجه در سازمان برنامه شکل گرفت.
او در ادامه افزود: از ابتدای سال 1400 بعد از اجماعسازی در خصوص هماهنگی شبکه کارشناسی کشور در سازمان برنامه تلاش کردیم از مسیر لوایح بودجه سنواتی و آئین نامههای مصوب دولت به سمت اجرای دستاوردهای این نگاه اصلاحی به ساختار بودجه حرکت کنیم.
دمنه درباره نگاه آسیبشناسی به ارکان این بسته ادامه داد: عدم اجماع در اجرای کامل در لایه سیاستی معضل اصلی عدم اجرای اصلاح ساختاری بودجه است. این مهم حتی در دبیرخانه شورای سران قوا در حال پیگری است و این اجماعسازی به منظور پیادهسازی اصلاح ساختاری بودجه لازمه این حرکت است.
وی در خاتمه ضمن اشاره به اهمیت اجرایی کردن این کتاب خاطر نشان کرد: این کتاب به منظور پیاده سازی و اجرا شدن نوشته شده است.
در خاتمه این نشست سید محمد شفیعی ضمن تقدیر از پدید آورندگان این کتاب بیان کرد: این اثر مجموعه تلاش دانشمندانی بوده است که با هدایت پورمحمدی به منظور اجرایی شدن نگاشته شده است. در واقع شروع این اقدامات نشات گرفته شده از فرمایش مقام معظم رهبری است لذا این کتاب به سمت تحقق اصلاحات ساختاری بودجه گام بر میدارد.
لازم به ذکر است غرفه مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری با شعار مطالعه مفید، پژوهش اثرگذار در سی چهارمین نمایشگاه کتاب تهران حاضر شده است.